Titel: Tagen av sjörået

Meddelare: Landstingsmannen Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det här har inträffat för så kort tid sedan, att man minnes namnet på personen, som var med om äventyret. I Getberget bodde en s.k. "fördubblingsbåtsman," en smålänning, som hette Lundkvist. Lundkvist hade till yrke att göra vävskedar. En dag var han ute i skogen och sökte lämpligt virke till sina vävskedar. Då kom där en svärm vita fjärilar, som var rent onaturligt stor. De packade sig runt om Lundkvist, lyfte upp honom i luften och for bort med honom till en klippa ute i havet. Där hade sjörået sin boning, och det var hon, som låtit hämta honom, ty hon ville ha samlag med honom. Sjörået var bedrövligt ful att åse, då han såg henne på litet håll, men så fort han tog henne i famn, förvandlades hon till den allra finaste mamsell. Vilken dag i veckan, hon hämtat honom, minnes jag ej, men då det ringde helgemål på lördagskvällen, blev han förd tillbaka på sin förstugubro, men huru därvid gått till, hade han ingen reda på. Det upprepades flera gånger, att han blev hämtat dit ut till Sjörået. Slutligen ledsnade han på henne, och då hade det lyckats för honom lista ur henne, att hon ej skulle ha makt över honom, om han skaffade sig ett ljus från Uppsala domkyrka och bar det på sig. Han gjorde så, och sedan slapp han bli hämtat till sjörået.

Denne sägen berättades mycket i min barndom, och det var nog en stor hop, som fullt och fast trodde, att det verkligen skett så, som det förtäljdes.