Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-A1369

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Tagen av sjörået

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Landstingsmannen Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det här har inträffat för så kort tid sedan, att man minnes namnet på personen, som var med om äventyret. I Getberget bodde en s.k. "fördubblingsbåtsman," en smålänning, som hette Lundkvist. Lundkvist hade till yrke att göra vävskedar. En dag var han ute i skogen och sökte lämpligt virke till sina vävskedar. Då kom där en svärm vita fjärilar, som var rent onaturligt stor. De packade sig runt om Lundkvist, lyfte upp honom i luften och for bort med honom till en klippa ute i havet. Där hade sjörået sin boning, och det var hon, som låtit hämta honom, ty hon ville ha samlag med honom. Sjörået var bedrövligt ful att åse, då han såg henne på litet håll, men så fort han tog henne i famn, förvandlades hon till den allra finaste mamsell. Vilken dag i veckan, hon hämtat honom, minnes jag ej, men då det ringde helgemål på lördagskvällen, blev han förd tillbaka på sin förstugubro, men huru därvid gått till, hade han ingen reda på. Det upprepades flera gånger, att han blev hämtat dit ut till Sjörået. Slutligen ledsnade han på henne, och då hade det lyckats för honom lista ur henne, att hon ej skulle ha makt över honom, om han skaffade sig ett ljus från Uppsala domkyrka och bar det på sig. Han gjorde så, och sedan slapp han bli hämtat till sjörået.

Denne sägen berättades mycket i min barndom, och det var nog en stor hop, som fullt och fast trodde, att det verkligen skett så, som det förtäljdes.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1915. Uppteckningsnr: 1369


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


GRAVANLÄGGNING ARKEOLOGI GRAVHÖG

FLOTTNING SORTERINGSVERK INDUSTRIOMRÅDE INDUSTRIANLÄGGNING

EKA ÄLV

Vävprov

Vävprov

Rånjärn