Titel: En som går igen

Meddelare: Torpare Per Wallström  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Övered

Det var i en by här i socken men vilken vet jag ej, ty det här har jag från mina förfäder. I en gård där i byn dog en gammal gumma. Sedan hon var begraven blev där oknytt i gården. De hörde henne bullra och bråka nattetid. En morgon, då det spökat alldeles besatt i huset fick man bevis för att det verkligen var den döda som rustade. Det hade fallit snö på natten. I den nyfallna snön såg man på morgonen spår i snön, som ledde från gården och till kyrkogården. Att det var just den döde, som där gått fram, såg man alldeles tydligt, ty spåren utvisade att personen gått i strumplästerna och att det varit hål på den ena. - Så hade fallet varit med de strumpor man satt på den döda. Då de såg efter på graven, trodde de sig också se ett hål i jorden. Så berättades i min barndom, som full sanning.