Uppteckning nummer LMV-A1257a

Titel: "Tomtårmen"

Meddelare: Arrendator Johan Peter Andersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Rissjö

I mitt föräldrahem var det på det sättet i ladugården, att korna var så oroliga. De stod och sträckte på bindslena alldeles som hade de sett något farligt inne vid väggen. Slutligen hade de hem Anders Danielsson i Storbäck, som var "visman". Han sade, att korna såg "tomtårmen". Därför var de så förskräckta. Man trodde att "tomtårmen" inte var grövre än en "tvinnatrå" (en tvinnad lintråd, som användes vid grövre sömnad) och han var genomskinlig, så att det var nästan omöjligt se honom för människor. Men kräken såg honom och var rädda för honom, emedan han stacks. Det var ingen naturlig varelse, detta, och inte heller var han god. Anders Danielsson hölls länge i fähuset och skulle "spå bort" den där fullingen. Huru det nu var med den där saken, men nog blev korna lugnare än förr.