Titel: Kvarnrået väcker

Meddelare: Fiskare Johan Norlöv  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Rävsön

Det var, då jag var 23 år gammal. Då tjänade jag dräng hos en bonde här i byn. En höst var jag borta i Älgsjö och malde i en liten kallkvarn nere i ån. Husbond hade lånad kvarnen. Där i ån var det flera småkvarnar och en större, en s.k. hjulkvarn. I den var det spis men inte i de andra. I alla småkvarnar hölls de och malde den där natten. Då vi ställt kvarnarna i ordning, samlades vi i den stora kvarnen, gjorde upp eld i spisen och lade oss att sova. Frampå natten hade de andra stigit upp och gått att se om sina kvarnar, men jag var så trött att jag inte vaknade av mig själv. Men så var det en röst, som ropade mitt namn. Jag reste mig upp, men jag var så trött, att jag föll tillbaka på bädden och somnade igen. Så inträffade en gång till likadant. Men tredje gången var det som om någon hade stött med en plankända mitt under golvet, ropade och sade: "Janne! Kvarna går tom för dej!" Då flög jag upp som ett skott och ned till min kvarn. Just som jag kom in i kvarnen rann de sista kornen ned från "foten" och i ögat.- Det där, som väckte mig, var ett slags rå, och det hade nog en god mening. Om jag inte blivit väckt så hade jag sovit tills morgonen och kvarnen hade gått varm och kanske helt och hållet blivit förstörd.