Titel: Stubben ô rået

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Svärfar min arrenderade ett hemman här inne på ön, som hörde Lögdö bruk till. En gång höll han på nyodla. Det var kväll, så att han skulle till att gå hem. Men nu var där en stor stubbe, som han arbetat mycket på men inte kommit längre med än så pass att han kunde röra den en liten smula. Det var någon, stor "hjärtrot" som ännu höll. Gubben ställde sig vid stubben, tog omkring den med bägge armarna och ruckade på den det lilla som gick. Så på en enda gång släppte stubben och det så hastigt att gubben föll baklänges med stubben över sig, och i detsamma skrattade det till så försmädligt inne i en stenbacke och då han tittade upp var där en fin mamsel, som hoppade ned mellan ett par stenar och han såg aldrig mera till henne för det var ingen riktig människa utan ett rå.- Så nog har det funnits "skrock" nog här på Ulvön.