Titel: Globergs Lisa

Meddelare: Martin Nilsson  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

På Själevads skog är ett berg, som heter Globerget. Stenen där innehåller någon smula malm, men av vad slag den är, vet jag ej. Fyndigheten har emellertid varit inmutad flera gånger. Folk har fullt och fast trott, att Globerget skall innehålla mycket stora värden, om man bara kan hitta dem. Detta förtroende för berget kommer av den sägnen, att det "RÅ", som härskar över Faln gruva - ett kvinnligt väsen- någon gång i tiden skall ha uppenbarat sig och sagt, att hon i Norrland har en syster, som är mycket rikare än hon själv, och man har fått för sig, att detta skall vara rået i Globerget. Att ett sådant finnes, har man varit så övertygad om, att man givit henne namn.- Även detta rå är kvinnligt. Hon heter "Globergs Lisa." -Globergs Lisa har spelat en mycket stor roll i folkföreställningarna här på trakten ända tills på senare tider. Om kreatur kommit bort på somrarna så har man gärna beskyllt Globergs Lisa för att ha bergtagit dem. En gång hade en oxe från Ås kommit bort. En hel vecka hade han varit borta. På själva söndagsmorgonen, sedan det ringt första gången i kyrkan, fick de igen honom. De trodde, att "Globergs Lisa" haft honom om hand under tiden men först måst släppa honom, då "klockorna gick lös," som allmänna talesättet varit. Vad hon använt honom till, var inte svårt för dem att räkna ut. Oxen var ganska medfaren, tom och slö. Globergs Lisa hade haft honom åt sina kor, och de var väl många, så att det blev för mycket för honom. Det har t.o.m. funnits personer, som varit fullt och fast övertygade, att de sett Globergs Lisa.