Titel: Tomten

Meddelare: Änka Johanna Sundström  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

I min barndom talade det mycket om att ett folk här i närheten hade TOMTEN. Någon skulle ha sett honom i halmgolvet. Det var en liten gubbe i röd toppmössa. De sade, att de i den gården hade en kammare, som helt och hållet stod för tomten. Varje kväll skulle det sättas fram mat åt honom i kammaren. Glömde man händelsevis bort att göra detta någon kväll, flög tomten från rum till rum och slämde dörrarna och var så elak ända till han fick sitt. Så troddes det. Jag kände det där folket mycket väl.- Det gamla trodde, att tomten hade bara ett öga och det satt mitt i pannan och var stort som ett tefat.