Titel: En gengångare

Meddelare: Kristina Omberg  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Mjällom

Det var en predikant, som låg här en natt, och han talade om det här. Jo, det var på ett ställe det spökade mycket i en gård. Så var det en predikant, som kom dit, och han fick ligga i den byggning, där det spökade. Han hade hört talas om det där spöket, och därför slog han upp bibeln och lade den på nattduksbordet innan han lade sig. På natten vaknade han i det han hörde, att någon gick i rummet. "Är det någon, som vill tala med mig?" frågade han. "Ja," svarade en röst. Predikanten tände ljuset och då stod framför honom en vitklädd kvinnogestalt. "Följ med mig ned i källaren!" sade anden, för det var förstås en sådan. Han läste ett par bibelverser och så tog han ljuset och följde ned i källaren. Då de kom dit sade anden: "Vi är bara två syskon, jag och bror min, som är här på gården. En gång skickade han ned mig i källaren efter något. Han hade ställt till med en kagge krut som exploderade, då jag kom ned, och jag blev dödad. Detta gjorde han för att ensam få hela arvet. Jag har ej fått någon ro i graven allt medan detta icke blivit uppendagat." Sedan hon sagt detta försvann hon. Predikanten gick därpå upp och lade sig och somnade. Dagen efter låtsades han ingenting om för gårdsfolket, men han anmälde sedan saken för länsmannen. Det blev undersökning, och den brottslige fick sitt straff.