Titel: Spökställe-smågubbar

Meddelare: Hustru Maria Kristina Nilsson  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Byåker

Mellan Byåker och Norrstig är en skogssluttning, där vägen går fram, som kallas Långslätt. I forna tider hade de för sig, att det spöka på Långslätt. Far min talade om att en bonde i hans barndom hade kommit körandes uppför den där sluttningen en kväll. Så stannade hästarna och det var omöjligt få dem iväg. Då han såg efter, stod där på vägen framför hästen två små barn i röda toppmössor och i övrigt ovanlig klädsel och underligt utseende. Han hade strax för sig, att detta var någon slags underjordiskt folk. Han tog så en liten hötapp och kastade, åt dem och då försvann de.