Titel: Saltströmming

Meddelare: Hustru Johanna Holmberg  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Då jag var barn , levde i Klimpen en gammal gumma, som hette Lisa Kajsa Andersson. Hon berättade detta. Då hade hon en kväll ätit sju salta, stekta strömmingar för att få drömma om den, hon skulle bli gift med. Denne skulle i drömmen komma och ge henne dricka, var det sagt.
Men inte drömde hon om någon karl. I stället höll hon i hop med två oxar. En av dessa var stor och stillsam, den andre liten och ilsken. Hon ansåg likvist, att drömmen gått i uppfyllelse åt henne. Hon var gift två gånger. Första gubben var en stor, stark och godmodig karl, men den andre var en liten, ilsken "karibel". Det var oxarna, hon drömt om.