Titel: "Smågubbar" i skogen

Meddelare: Torpare E. Lundkvist  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Kullarmark

Här i byn bodde för några år sedan August Vallin. Då flyttade han till Hässjö. En morgon gick han i sälskap med en liten pojke till skogen för att plocka "snöttrer" (hjortron). Bäst det är ropar pojken till: "Se!" Då August tittar upp får han se en liten vagn, som drogs av en liten pojke. I vagnen satt en annan liten pojke med vit mössa. Vagnen tycktes vara osmord för den gnisslade och skrek så illa. Därpå platsen var det för folk nästan oframkomligt för stenar och risbråte, men den där vagnen for så jämt och vackert fram så långt de kunde se den för skogen. Detta talade Vallin själv om för mig, och han var då verkligen en sanningsenlig och trovärdig person, så inte ljög han, inte.