Titel: Ett troll giftas

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Min morfar hette Elias Mikaelsson. Han hade hemman i byn Högen. Där var på den tiden mycket "oknytt". En natt kom det in till morfar en man, som var så stor och tjock, att han inte höll på slippa in genom dörren. Det var ingen riktig människa utan en underjordiske. Han sade till morfar: "Gör det du har tänkt, så blir du välbärgad och lycklig i alla dina dagar". Så gick han sin väg. Morfar, som ännu var ungdom, hade ämnat gifta sig med en rik änka, men hon var omkring en 70 år och han i sina bästa dagar, så att han tyckte, att det var ganska olämpligt. Men nu klämde han till. Hon levde endast några få år, och sedan giftade han sig med en hemmadotter här i byn och flyttade. Hans senare hustru var min mormor.