Titel: Mystisk kvinna

Meddelare: Hemmansägare J. Edlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

Det är ungefär en 25 år sedan. En fyllstut, som hette Bäcklund, kom en kväll till Önska gästgiveri och tog därifrån skjuts till Nordmaling. Elov Trolle, en oäkta son till förvaltare Trolle på Gideå bruk, körde. Då de kom på skogen mellan Grundsunda och Nordmaling, s.k. Malningen, fick se en onaturligt stor kvinna komma fram ur skogen. Hon bar ett barn på armen, och detta syntes hon ämna överlämna åt Bäcklund. De hade till häst en snabblöpare av bästa sort. Trollle lät hästen sätta iväg allt, vad den förmådde, men inte slapp de ifrån kvinan för det. Hon sprang jämsides med hästen en del kvarts mil, men så tog hon tvärt av från vägen, sprang upp i skogen och hånskrattade. Bäcklund påstod sig inte ha sett den där varelsen.