Uppteckning nummer NM-M13

Meddelare: Tilda Eriksson  År: 1914

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Påttäng

Det är en 60 år sedan. En fabror till mig giftade sig. Jag var bara en 5 - 6 år, men jag minnes det mycket väl. Andra bröllopsdagen ställde de till med en lek, som i gamla tider varit bruklig vid alla bröllop här på trakten - "att skjuta björn". En karl klädde på sig vargskinnspäls - somliga tog en ullfäll och svepte om sig - och buntade på sig, så att han såg då ut som ett riktigt vilddjur. Han skulle ju också föreställa björnen. Han gav sig iväg åt skogen till, och en hel hop karlar satte efter honom med bössor som var laddade med löst krot. "Björnen" försökte rädda sig undan, men det -lyckades ej, och då klättrade han upp i stora kornhässjan på gården, och där "sköt de honom", så att han ramlade ned i snön och låtsades vara död. Så lade de honom på en långsläde och drog in honom i bröllopssale, där de "stack" * och flådde honom. Sen drog de ut "kroppen", men "huden" breddes ut på en lång bänk. Sen tog de och parade ihop alla karlar och kvinnor i bröllopslaget eftersom de tyckte, att det passade sig, och satte dem på "huden". Det skulle betyda, att det var "inre" (hemligt) fästefolk. Men även gifta personer sattes på huden. De fick nu "böta" en slant till fattigkassan.
Det brukade ta om lång tid, innan detta var undanstökat, ty de gömde sig på alla möjliga och omöjliga ställen, men alla måste de till sist fram och "på björna".

Detta bruk torde ha upprört för omkring 50 år sedan, för det drevs aldrig, sedan jag blev stor och började vara med.

Komplettering.
Enl. uppgift av 78-årige H.P. Vestin i Usland, Alnö, var det det talesättet, att de, som kommo på björnhuden, skulle få "böta för otidigt sänglag". De gifta parades ej ihop med sina makar. (L.j-n.)

* "Sticka" ett djur = rista upp det i halsen och avskära ådrorna för att avtappa blodet.