Titel: Taket och gengångaren

Meddelare: Hemmansägare Nils Vesterström  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Överdal

Det var på den tiden då de körde härifrån till vintermarknaden i Uppsala. 1856 eller 7 for Pelle Vedin från Bysbyn i Nätra dit med en hel massa gods, som han köpt ihop, så att han hade flera , flera lass och en 40-50 hästar, som skulle säljas. Bland andra hade han lejt med sig till hjälp en halvkollrig gammelpojke. Vedin hade farit vägen flera gånger och hade bestämda kvartersställen, där han alltid tog in. När han nu kom till ett sånt ställe nere i Hälsingland och ville låna hus, svarade de, att nog skulle han få det, men det var oroligt där nu förtiden, ty husbonden hade dött för någon tid sedan, och han "gick igen," och vanligen höll han till i salen, där de skulle ligga.Tokpojken mente att nog skulle det gå bra. Han skulle bara komma, den döde, skulle han rusta ut honom. - Nå, de gick och lade sig. Kl. mellan 12 och 1 kom den döde och började dundra och leva framme på golvet. Gammelpojken flög upp, högg tag i gengångaren och tog till att dansa med honom samtidigt att han trallade. Då låten var slut, bar det iväg ut med dem och upp på vinden ända upp under röstet. Där var ett knyte med penningar i, som den döde i livet gömt och ej hunnit uppenbara, medan han levde. Sedan knytet var framtaget, försvann han, och aldrig mera gick han igen.

Samma upptj. även under rubrik: II. Näringarna. E. Diverse yrken och sysselsättningar. j. ) Allmogens handelsfärder i forna tider.