Uppteckning nummer NM-T22

Titel: På södra Alnö finns det ett jordbruk ……….

Upptecknare: Alva Röklander
Meddelare: Alva Röklander  År: 1963

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Matfors uppt från Alnö och Tuna sn

På södra Alnö finns det ett jordbruk eller hemman, som i början av 1900-talet ägdes av en kvinna som var änka. Hon hette Kajsa Ersson men kallades allmänt för Raholms Kajsa. Hennes hemman hette Raholmen. Om någon frågade efter "mor Ersson" var det inte många som visste vem det var, men Raholms Kajsa var känd långt utanför sin hemkommun.
Denna Kajsa styrde och ställde med sitt jordbruk, sina djur, drängar och pigor. Det var ett manhaftigt fruntimmer, hon plöjde åkrar och var med i skogsarbetet. Ett rivande fruntimmer kan man säga.
När hon om höst- och vinterkvällarna hade eldat i den stora öppna spisen och elden hade brunnit ned och det endast var en stor glödhög kvar, tog hon en nypa socker och några torkade rosenblad och kastade detta på härden och hon sade: "Gud skulle hava en söt lukt." Det är märkligt att detta manhaftiga kvinnfolk hade såna nästan romantiska ideér. Det passar liksom inte in på kajsas person, ett sånt manér. Det var helt säkert någon slags rit hon utförde, men i motsats till många andra riter folk sysslade med, så var det till "Guds Ära" hon utförde den. Men hon offrade kanske detta till Gud för att bli skydad mot onda andar - - - - - - - -.