Titel: Brandéll går igen

Meddelare: Änka Anna Vigren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skulnäs

Då Kyrkoherde Brandéll i Nora dog läste han ve och förbannelse över sitt hus, om de icke bättrade sig, ty han tyckte icke, att de var som de borde i sin gudsfruktan. Detta tyckte frun var mycket svårt, men då tröstade han henne och sade: "Ja, jag menade inte dej". Så dog han. En vacker sommardag fick hans änka se honom komma efter vägen upp mot gården, och det föreföll henne så verkligt, att hon inte blev rädd. Han kom in till henne och sade: "Beställ om ditt hus, ty snart kommer jag och hämtar dig". Så gick han sin väg. Inte långt därefter dog frun.

Samma uppt. även uder rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjeanda sägner. Om: 6. ) Biskopar och präster och deras förrättningar.