Titel: En gengångare

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Om Gammel-Brandéll i Nora har det gått många sägner. En rättare på prästgården dog och sen gick han igen. Då tog B. och låg en natt i det rum, dit den döde brukade komma. Han infann sig som vanligt. Då följde B. honom till graven och "läste över honom, sátt han gatt ne igen" (läste över honom, så att han måste ned (i graven igen). På den tiden skulle prästerna alltid ha en vit näsduk lindad om ena fingret vid förrättningarna. Den döde hade nupit i näsduken på ett ställe, och där hade det blivit brända hål. Den näsduken förvarade han sedan och visade den för alla som ville se den.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjehanda sägner. Om: 6 ) Biskopar och präster och deras förrättningar.