Uppteckning nummer NM-M39

Upptecknare: Alva Röklander
Meddelare: Olof Petter Röklander

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Matfors

Min svärfar var född 1867 och när han skulle döpas, skulle hans far bära honom till prästgården för att döpas. Svärfars mor hette Annastina och hon var ett rekordeligt frunntimmer. Annastina hade en bror som hette Frans men kallades för "Frante". Denne "Frante" var hennes ögonsten. Nu när Jonas o Annastinas son skulle döpas skulle han naturligtvis heta Frans. Annastinas vilja var Jonas lag. Jonas gick med sin späda son på armen till prästen. Men under vägen blev han arg och tänkte, va pojken än ska heta, så inte blir det Olofrans. Jonas tålde inte svåger Frans, det låg kanske svartsjuka bakom det hela. Så när prästen skulle döpa barnet o frågade vad det skulle heta, sade Jonas:- Olof Petter. Och pysen fick heta Petter. När Jonas kom hem och berättade detta för hustrun, var det inte roligt för honom, men han hade i alla fall bestämt vad sonen skulle bära för namn. Olof Petter Röklander född 4/10 1867 död 24/11 1942 har berättat detta. Jonas o Annastina var hemmansägare.