Uppteckning nummer NM-M40

Upptecknare: Alva Röklander

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Matfors

Jag är faktiskt ledsen över ej kunna villfara. Er önskan om en beskrivning av ett barndom i stor stil. Barndop med gudmor, gudfar o faddrar förekom inte vid ett sågverk.
Men jag får väl berätta om de barndop från min barn o ungdomstid jag själv varit med om. Många av människorna vid sågverken tillhörde frireligiösa samfund, och de accepterade inte kyrkans dop. För att kallas dop måste den som skulle döpas, sänkas ned i vattnet. De första kristna som läto döpa sig gjorde detta i s.k. baptisterier. De frireligiösa var mycket noga att framhålla detta, och deras barn skulle själva få bestämma om sitt dop. Därför kom det sig att flera barn blev odöpta och föräldrarnas tanke att barnen skulle tillhöra den "rätta läran" kom på skam. Som vuxen läto de aldrig döpa sig.