Uppteckning nummer NM-M41

Upptecknare: Alva Röklander

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Matfors

Jag minns mitt eget dop. År 1928 skulle jag konfirmeras, men som odöpt fick jag inte gå fram till H.H. Nattvard. Det var två flickor till, i min konfirmationsgrupp som var okristnade, prästen ville att vi skulle döpa oss i kyrkan, men det ville vi absolut inte. Vi fick löfte om att få komma till prästgården i påskveckan för att döpas- Vi traskade iväg den 5 km långa vägen till prästens bostad, vi blev väl mottagna av prästfamiljen. I ett av rummen hade ordnats för dop. Ett bord var iordningställt för dopakten, det stod en kristallskål med vatten på bordet. Tre ljus stod i stakar på bordet, ett ljus för varje flicka. En bukett med påskliljor fanns också på bordet. Prästfrun och hennes hemhjälp var med vid högtiden.
Alla tre flickorna fick ställa sig på knä vid bordet och akten började med psalmsång. När prästen kom till det stället i ritualen där det står "detta barn", sade han dessa jungfrur. Då knuffade den tös som fick dopnamnet Anna Erika i mig och fnittrade. Jag har mycket lätt för att skratta, och skrattet bubblade inom mig. För att inte visa prästen hur jag skrattade böjde jag mig fram med knäppta händer. Men tårarana rann utför mina kinder. När dopet var undanstökat, tyckte prästfrun att vi hade varit så fina o allvarliga under dopet. Hon sade: Alva var den som bäst förstod stundens allvar, hon grät av rörelse. Hon trodde att jag grät när prästen döpte oss. Sen blev vi bjudna på kaffe o gott bröd, o vi lät oss väl smaka. När vi skulle gå hem, tog prästfrun och fäste en påsklilja på var o en av flickornas kappor. När vi gått så långt från prästgården att vi var säkra på att inte prästfrun kunde se oss, tog vi bort liljorna av kapporna. Vi ville inte gå genom bygden med en lilja på kappkragen.