Uppteckning nummer NM-H47

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Den viktigaste på Lucia-dagen var att ej försova sig. Den som försov sig långt fick heta Lucia lus. Och det var stor skam särskild för barnen. Mor brukade därför väcka dem och nu foro de upp ur sängarna som en oljat blixt, annarst var det inte lätt att få dem vakna. Men de behövde ej gå ur sängen de skulle blott vara färdiga att ta emot Lucia då hon kom med brickan för bjuda på kaffe på sängen, hon hade ljus i håret. Stundom gingo Luciorna äfven till granngårdarna och bjödo på kaffe. Kaffebröden voro de vanliga plus Lussekatten och Gullvangnar, Lussekatten var en katt med rumpan i vädret. Den var av vörtdeg och skars med kniv. Gullvangnen rullades ut och skars ut i ändarna i fyra bitar vilka rullades utåt så aatt det blev fyra hjul vilka fästas vid vagnskorgen, ett russin sattes i mitten. Det var lasset så var seden i min hembygd. I min ungdom var det inget tal om lucior i företag som nu det var på 1800-talet jag kom aldrig hört talas om att man hade något tal om Lucia på Luciadagen att dem var utklädd till Luciabrud och kom på morron med kaffe.