Uppteckning nummer NM-S65

Titel: Sägen från gamla Alnön

Upptecknare: Knut Jonsson

Socken/stad: Alnö

Övertron medförde faktiskt ett tragiskt dödsfall. En åtta års pojke hade gått vilse i skogen på södra Alnön. Det var i början på 1800-talet. Det var höst och det blev mörkt. Byfolket måste inställa efterspaningarna. Sent en kväll hörde torpare, att det lät som barngråt någonstans utifrån skogen. I sin vidskepelse trodde torparen att det var fråga om något oknytt. "Myrlingars" - mördade spädbarn - gråt och kvidan från andra sidan graven hörde man litet varstans ute i byarna på den tiden. Torparen vågade som sagt inte gå ut i natten. Följande vår hittades den lille död strax utanför torpets gärdsgård. Torparen förklarade, att han inte vågat gå ut då han trodde det var fråga om något oknytt. Hade han bara gett sig ut hade han säkert hittat pojken, som på natten frös ihjäl.