Uppteckning nummer NM-S66

Titel: Rysshärjningar

Upptecknare: Knut Jonsson

Socken/stad: Alnö

Sägnen berättar att på norra Alnön skonades en gård från rysshärjningar. Detta berodde på att en del s.k. Spetsfinnar - det var vandrande handelsmän eller gårdfarihandlare som sålde knypplade spetsar - hade blivit väl bemött i den gården. Dessa spetsfinnar befann sig nu med bland de härjade ryssarna förmodligen som vägvisare. De hade lämnat en lapp på ett bord, där det stod: Här har vi förut varit och blivit väl bemötta.

Av de ryssar som senare infann sig på gården var väl någon läskunnig, och sedan man tolkat kråkfötterna lät man gården vara i fred.