Folkminnen

Uppteckning nummer NM-S67

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Ryssarnas härjningar

Upptecknare: Knut Jonsson
Meddelare:    År: 1953

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Det var under ryssarnas härjningar efter norrlandskusten omkring 1721, som även Alnön fick påhälsning. I Röklands by blev det endast en gård kvar. Resten hade ryssarna bränt. Även den gården ingick väl i ryssarnas program, men det var en gumma på gården som räddade den.


Allt gårdsfolket hade flytt till skogs, men en gammal kvinna som var sjuklig tyckte förmodligen att det inte var lönt besväret för denne att försöka komma undan. Hon stannade kvar och inväntade helt lugnt ödet på gammelfolks vis. Gumman kom på idén att försöka få inkräktarna vanligt stämda. Hon satte på en väldig gryta med mjöl och vatten och kokade gröt. Så dukade hon fram med de trätallrikar som då fanns och träskedar. Då ryssarna nått gården osade det nykokt gröt. Hungriga som de var, var de inte sena att ta för sig. Mätta och belåtna drog de kvar än - det är Röklandsgården på Norra berget.


Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 67


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


AteljebildJORDBRUKSBEBYGGELSE

SKULPTUR

Skolplansch

Vävprov