Uppteckning nummer NM-S69

Titel: Björndalen

Upptecknare: Knut Jonsson

Socken/stad: Alnö

En man från Lervik, som som var ofärdig och hade svårt att gå, hade gömt sig i en dalgång som kallas Björndalen. Sägnen berättar att Björndalen fått sitt namn efter en lappgumma som trollat. Björn hade rivit hennes renar - Alnön besöktes ofta av lappar i gamla tider - och i ilskan trollade lappgumman med björnen så att han - sprang till den här dalen och blivit hängande i en grov björnklyka. Här hittades han död av byns folk. I en skreva i denna björndal låg lerviksbon och såg ur ryssarna avhuggna kreaturshuvudena, saltade ned dem och så hade man vintermat.