Titel: Gengångare

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

I slutet på 1700-talet bodde här i byn en handlande, som hette Vestberg. Han titulerades hovuppköpare. Då de hade kalas där i gården, var det aldrig att diska glasen, utan de kastade dem i spisen, så att där blev en stor hög glasskärvor. Sedan V. var död, gick han igen. Hans hustru sörjde honom mycket. En kväll, då hon satt borta i en granngård och det blev tal om den döde, sade hon: Ja Herre Gud, om jag finge träffa honom!"- Jo, jäken! Då hon kom till vägskelet, som tog av till hennes gård, stod gubben där! Sedan var hon ofta utsatt för honom.- Han hade varit mycket ivrig fiskare i livet. Nu såg hon honom på nätterna komma med stora knippor lake, som han hängde på stolpkroken och flådde. Som hon inte hade mod tilltala honom, fick hon länge dragas med honom.