Uppteckning nummer NM-M81

Titel: Anders Viberg

Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Nils Olsson  År: 1956

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Sundsvall

Anders Viberg i Sörlinsjö, (eller som han i Hälsingland benämdes, Lill-Antte i Medlpa) torde väl ha varit den förnämste av dem alla, han var troligen även en av Medelpads bästa spelmän under gången tid.. Viberg var född 1848 och dog 1930. Han var mycket anlitad som spelman, både i hemtrakten och i Hälsingland. Omkring 1885 hade Viberg spelat på inte mindre än 36 bröllop efter varandra, varje bröllop räckte minst en vecka, så han var inte ur bröllopskläderna på tre kvarts år. Detta blev för mycket för Viberg, det myckna nattvaket samt spriten som flödade i mängder, tog musten ur Viberg, så när han kom hem från det sista bröllopet sålde han sin fiol och slutade upp med att spela, han rörde aldrig i en fiol mera. Två polskor efter Viberg finnes bevarade, i andra hands uppteckning.