Titel: Domare går igen

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

På 1700-talet levde en häradshövding här i Ångermanland, som hette Tideman. Hans domsaga var mycket vidsträkt.- Sedan han var död, inträffade ofta, att folk ute i bygderna hann upp en underlig skjuts, då de var ute och körde efter vägarna. Då de försökte köra om den, sade den åkande i andra släden: "Till tings, till tings, tills tings!"- Detta troddes vara T. , som gick igen , och det fick han göra, emedan han i livet tagit mutor och dömt orätt. Det var hans straff.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjehanda sägner. Om: 5. ) Domare, nämndemän och rättssökande - tingshistorier.