Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M846a

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Drömströmming"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

En gång har jag ätit "drömströmming", men det var då ett av de dummaste tilltag, som jag någonsin gjort. Si, det har varit så sagt sedan gammalt, att man skall i drömmen få se sin blivande maka, om man en torsdag, sedan man ätit kvällsvarden, förtär udda antal saltströmmingar. Man skall ta dem direkt ur kaggen och äta upp dem med stjärten ("rompa") före. Under det man äter den, skall man sitta på något, som ingen suttit på förr, och sedan får man ingenting säga och inte dricka utan gå och lägga sig strax.

På natten drömmer man, att någon kommer och ger en att dricka. Den samma personen skall man bli gift med. Det här är alltså bara för ungdomen. Jag åt sju strömmingar och satt på kaffeburken. Men det fick jag göra rätt för. Jag låg uppe på vinden. Där var inte eldat och ute var det 30 grader kallt kan jag anta. Hela natten hade jag jämt göra att springa ner i köket och dricka och ut på "brokassa"och pissa. Det var ett djävla påhitt, den där drömströmmingen.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1916-1917. Uppteckningsnr: 846


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BIBLIOTEK

INDUSTRIOMRÅDE

FYR SKÄRGÅRD

Dolk

Linfäste

Klädesborste