Uppteckning nummer NM-M111

Titel: Fiolspelmän

Upptecknare: O.J. Carlsson
Meddelare: O.J. Carlsson  År: 1944

Socken/stad: Attmar

Sagesmannen berättar: I min födelsebygd Attmars socken i Medelpad funnos på 1880-1890 en eller ett par i varje kommun populära fiolspelmän, ej så vanligt hörstämmande från musikalisk släkt. Ungdomen hade alltid skarpt sinne för styvare och sämre spelmän. Vid den tiden funnos inga dansbanor eller danslokaler och inga inträdesavgifter vid dans. Ungdomen samlades i de större och centralaste byarna och någon mera ansedd yngling stegde med stor vördnad in till husbonden eller husmor som kunde ha lämpligt rum för ändamålet och bad i bevakande ordalag att få dansa en stund i bryggestugan eller på logen, lämpligast efter årstiden. Friluftsdansbanorna började komma till på 90-talet och sällan upptogs spelpengar (skramling) men om det fanns möjligheter till sprit bjöds alltid spelmannen välvilligt.