Titel: "Går igen" efter döden

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det är kanske en 60 år sedan. Då levde här på Vallen två gamla gubbar, som kom så överens, som först dog, skulle komma och tala om för den efterlevande, huru han hade det i andra världen. Den ene var Erke Vallberg och han dog först. Den andre hette Lundström.

Någon tid sedan Vallberg dött, kom han och knackade på fönstret åt Lundström. Denne blev dödande rädd och kröp under fällen, så att den döde inte fick tala med honom. Så pågick det kväll efter kväll. Till sist måste L-m gå till pastor Nydahl och be honom om råd.
Prästen sade, att han var tvungen tala med den döde eftersom de så kommit överens. Då nu V-g kom och knackade på fönstret nästa natt, sade L-m: "Hur har du det ställt, Erke?"-"Jag svävar mellan himmel och jord och är som i en dvala," och så försvann han bort genom luften, och det ven och gnydde som en stormil.

Vallberg bodde i livet i sockenstugan, och hans hustru bodde kvar där sedan. Det var flera stycken, som sett den döde stå och knacka på fönstret åt änkan och ropa: "Kajsa, Kajsa! He opp döra!" men det var detta käringen aktade sig för att göra. Var gång han visade sig, såg man honom gå till en riskas i närheten och där försvinna. Slutligen tog de och sökte i riskasen och där fann de en kvartersflaska med en liten brännvivsskvätt. Den tog de och slog sönder, och sen syntes inte Vallberg gå igen mera.