Uppteckning nummer NM-R119

Titel: Skeppet, som hade seglet över änne

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh  År: 1939

Socken/stad: Attmar

Förr voro inte alla läskunniga i Attmar, vilket berodde på en bristfällig skolundervisning. Till dem hörde en gumma, som dock ej ville erkänna denna sin underlägsenhet. Men en gång kom hon att blotta sig, då hon tittade i en tidning, som hon hade upp-ned. I tidningen hade emellertid ett rederi annoserat och illustrerat annonsen med ett skepp. En man kom in och fick se förhållandet med tidningen, och eftersom han kände till gummans oförmåga att läsa och hennes ovilja att erkänna denna brist, frågade han nu om det stod något nytt i tidningen. Hon sade: "Ja, dä ä e skepp, som har segle över änne."