Uppteckning nummer NM-R122

Titel: Gumman med de många barnen

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh  År: 1939

Socken/stad: Attmar

Ett jaktsällskap, som hörde till de styrande i ett jordbruksaktiebolag i Attmar, kom en gång in i en till bolaget hörande gård, där allt utom barn saknades. Anledningen till männens besök var att de voro i behov av vatten, och patronen själv frambar ärendet. Rädd för det ovana sällskapet gåvo en del ungar hals, vilket föranledde den till synes besvärade patronen att utbrista: "Vad mycket barn frun har." I detsamma kommo tre å fyra hundar inrusande genom den öppna dörren, varvid gumman sade: "Va mycke kunner patron har." "Ja, men jag föder dem själv," bet av. "Vi båna våre vi å," blev svaret.