Uppteckning nummer NM-R124

Titel: Gammeljäntan som skulle hänga sig

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Det var på den tiden, då folk gick "på sockna" i Attmar. Det var gamla och orkeslösa personer, men även yngre, som voro något vekliga till förståndet. Till denna kategori hörde en gammeljänta, som hade ett argt sinnelag. Och då hon var som argast, hotade hon att ta sig av daga.
En gång retade några småpojkar henne och i sin vrede skulle, hon hänga sig. Hon sökte rätt på ett snöre och bar iväg till drängstugan där det skulle ske. Under hennes sökande efter snöret hade emellertid pojkarna krupit under en säng i drängstugan för att åse spektaklet och avstyra det vid påfordran. Just som pojkarna kommit under sängen, kom gammeljäntan inrusande. Uppkliven på en stol trädde hon nu in snöret i en sinka i t aket, stack huvudet i en ögla på snöret och släppte sig. I nästa minut satt hon emellertid på golvet, med det avbrutna snöret, dels dinglande i taket och dels om sin hals. Sedan hon sansat sig sade hon till pojkarnas förtjusning: "Jessis, hur ja ställer tell, så ja kunde slå ihjäl mej.