Titel: En gengångare

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Inspektor Olsson i Landsjö talade om den är händelsen, som tilldrog sig, då han var bosatt i Gideå. Hans folk höll en dag på slå. Då fick en av flickorna se en sin avlidne kusin, också en kvinna, stå ett stycke därifrån, hålla ett litet barn i handen och vinka åt den levande, att hon skulle komma dit. Hon vågade inte gå ensam, men en dräng följde henne, fast han såg ingenting. Den döda hade då talat om, att hon var frälst och lycklig, men hon hade som flicka fött ett barn och mördat det. Detta måste hon uppenbara. Så hade hon stampat med foten i marken och sagt, att där var barnet nergrävt, och så försvann synen. De grävde där och hittade mycket riktigt benen efter ett barn. Inspektor Olsson lever ännu, men var han nu är bosatt, vet jag ej.