Uppteckning nummer NM-N125

Titel: Baran

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Om man tog spillning från en Bara och brände den i nio olika slags ved på en korsväg, skulle man få se Barans ägare. Denna hade nämligen känning av det skedda och skulle komma dit under förevändning att låna en sak, som man ej fick neka honom. En Bara kunde emellertid säljas för ett öre fem gånger. Men det var ett riskabelt köp, ty det kunde vara sista gången, som Baran var säljbar. Det var en sak, som varken säljaren eller köparen visste. Den siste köparen var dömd till förtappelse, ifall han ej blev hjälpt av någon trollkunnig.