Uppteckning nummer NM-N126

Titel: En bara

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

En bondgumma i Attmar hade skaffat sig en Bara. När hon en gång gick bort, skulle piggan kärna smör under tiden. Innan pigan hällde grädden i kärnan, skulle hon på matmoderns befallning gå bakom farstudörren och ösa tomt tre gånger i kärnan med en slev. Pigan gjorde så, men kom att ösa sju gånger i stället för tre. Vilket åsamkade henne obehag. Ty hon hade inte kärnat längre, förrän grädden ökade sig och rann över kärnan. Hon fyllde ett fat med grädde, men när hon kärnat en stund måste hon fylla ett fat till. Och då matmodern kom hem, hade pigan öst grädde i allt vad huset förmådde i kärlväg och var nära gråtgränsen. När matmodern fick höra, att pigan öst sju gånger i kärnan i stället för tre, utbrast hon förskräckt: -Jessis, stinta! Du har tage grädde från sju körsocknar. På vilket sätt gumman fick grädden att stanna, hemlighåller sägnen.