Titel: Skomakaren o dödes "knyl"

Meddelare: Gästgiverska, Hustru Frida Maria Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Täfteå

Det är säkert en 35 år sedan "Sockenstu - Kalle" dog. Han var fattighjon och bodde tillsammans med sin mor i sockenstugan; därav hade han fått namnet. Han var krymplig. (puckelryggig) Kyrkväktaren på den tiden hette Näsman. Samma vecka, då Kalle dött, var Näsman på dagarna i en gård i Stranne och gjorde skor. Han hade det yrket. En kväll, då han skulle gå hem till Vallen, skämtade de med honom och sa, att han skulle akta sig, då han gick förbi sockenstugan, så att han inte träffade "Sockenstu - Kall". Det är ingen fara med den delen", svarade Näsman, jag skall ta hammaren med mig, och kommer Kalle, så skall jag knacka honom på "knylen", och så stoppade han hammaren i fickan och gick. Vägen går strax förbi trappan till sockenstugan. Då Näsman nådde dit, fick han se Kalle komma gåendes alldeles strax förbi och upp för trappan. Och det syntes som han på flit vände sin "knyl" mot Näsman så, att han skulle få knacka till, om han hade lust, men det lät han vackert bli. Det var klart månsken på kvällen, så att det kunde inte bli tal om, att Näsman såg fel. Då han kom hem, gick han strax lade sig, och han blev så sjuk. Det hade han för att han skämtade med den dödes "knyl".