Uppteckning nummer NM-A135

Titel: För många år sedan bodde i en by Attmar en arrendator, ………

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

För många år sedan bodde i en by i Attmar en arrendator, som utom en elak hustru även hade ekonomiska svårigheter. Ty torpet gav litet lön för mödan, ävenledes kolningsarbetet i skogen. Till råga på eländet var stugan full med ungar, alla pigga och matfriska. En vårmorgon, då gumman var elak som vanligt, for han till en åker för att harva. Men framkommen sate han sig på en sten i stället och gömde ansiktet i händerna. När han suttit så en stund hörde han steg i närheten. Då han såg upp, stod framför honom en främmande herre, iklädd frack och hatt. Efter att han hälsat sade han: - Ja, du är redan i arbete, ser jag. Men hur mycket du än arbetar, så blir du bara fattigare. Och med fattigdomen ökar din hustrus elakhet. Nej, om jag vore i dina kläder, lade jag huvudet under stångjärnshammaren i smedjan på bruket och bleve kvitt alltsammans. Din bror blev det därigenom, och nu har han det bra. Vid det sista ordet ryckte arrendatorn till och frågade förundrad: -Men hur kan ni veta det? Åh, han är hos mej, se. Då förstod arrendatorn, vem som gjort honom den äran. Han slog sig mot sitt bröst, sägande: -Nej, Gud hjälpte mig ifrån en sådan handling! I detsamma gav den onde, ty det var han, upp ett flabbskratt ock gick. Och på hans ena fot såg arrendatorn nu hästsko. Så steg han upp och började harvningen. Och på länge hade han inte varit så glad och känt sig så lycklig. Men så hade han ju vunnit en stor seger.