Uppteckning nummer NM-A138

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

För många år sedan hade man i en by inom Attmar anordnat bjudningsbal, till vilken ungdomarnai grannbyarna var bjudna. Bland dessa var en flicka, som hade plats hos en religiös familj. Och nu hände det inte bättre än, att husmodern till flickan kom dit under en dans för att hämta henne. Det var inget märkvärdigt, såvida hon ej svimmat vid sitt inträde i logen, där balen hölls. När hon kommit till sans, berättade hon, att hon sett den onde dansa efter ett par- på sin ena fot hade han en hästsko, varav det tindrat varje gång, den vidrörde golvet. Efter detta hade ingen lust att fortsätta balen.