Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M856a

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Den dödas hämnd

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Målare M. Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det var en gång två systrar. Den ena av dessa fick sig fästman men den andra icke. Då tog den senare och förgiftade den förra i tanke, att hon då skulle få övertaga hennes fästman. Det gick också efter beräkning. Så stod deras bröllop. Under det de dansade med bruden, fick de utifrån förstugan höra två röster. Den ene sade: "Hi, ho, hammare helle!" Den andre svarade: "Men vad vill du så sent om kvälle?" Den förste sade: "Jag vill in och danse med a Masse (Maria, bruden), men jag törs inte för a "Saxe". Då bruden hörde denna röst bleknade hon, ty hon kände igen sin döda systers röst i den ene. Bröllopsgästerna trodde att det var s.k. "Köxara" som var ute och skämtade. Då de tittade efter, hängde där en ullsax över dörren. De förstod, att det var den som åsyftades med "Saxe". Så tog de bort den. I detsamma kom den mördade systerns ande in, fattade bruden och dansade med henne tills hon segnade ihop död. Medan stålet hängde över dörren kunde anden ej komma in. Den sägnen hörde jag redan som barn av de gamla.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. G. Giftermål och äktenskap. c. ) Äktenskapets ingående. 2. ) Bröllopet. I. Människan. E. Döden och de döda. b. ) Lik och begravningsbruk. l. ) Under själatåget.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1916-1917. Uppteckningsnr: 856


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FÖRENINGSHUS

FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

SJÖ ÅKERMARK

Tryckstock

Vävprov

Linfäste