Uppteckning nummer NM-M146

Titel: "Gå igen."

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

En del av våra förfäder, och framför allt de trollaktiga, "gingo igen" (spökade) efter döden.
För många år sedan bodde i Attmar en trollgubbe som för sin trollkonst hade dödben i ett bleckskrin. Skrinet hade han i sågspånet på vinden. Emellertid fick gubben bråddöden och "gick igen." Man såg honom ej, men hörde honom desto mer rota på vinden. En natt, när mågen till gubben hörde honom tassa på vinden, beslöt han sig för att fråga gubben efter orsaken till hans vandring. Han hade nämligen hört att en död skulle svara, om han blev tilltalad. Efter att ha frågat gubben efter hans ärende fick mågen det beskedet, att gubben ej fick ro i graven, förrän benen i bleckskrinet på vinden kommit i vigd jord. Och sedan gubben uppgivit platsen för skrinet, blev det tyst. På morgonen gick mågen till den uppgivna platsen och hittade skrinet, innehållande några benknotor, vilka genom mågens försorg fingo sin plats i kyrkogården. Sedan låg gubben stilla i graven.