Titel: Gengångerskan med stävan

Meddelare: Hustru Anna Erika Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Mamma talade om, att det på ett ställe i Ström var en käring, som "gick igen", och hon bar alltid på en mjölkstäva. De trodde, att hon i livet brukat gå och "tjyvmjålk" grannarnas kor. De såg henne ofta. Så var det en kväll en gumma, som gick hem från kvarnen. Hon var trött och på dåligt humör. Mötte också hon den döda med mjölkstävan. "Hö, hö!" snäste den förre till, "är du här? Já mé´n just, att du går till lillsvart gropa din å sov i ro!" Den döda försvann, och ingen mer behövde se till henne efter den dagen.