Uppteckning nummer NM-M163

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I en by inom Attmar bodde enligt sägnen en flicka som hade karltycke, som man säger. Emellertid var den flickan ej så, att hon brydde sig om det maskulina könet. Hon drivdes visserligen i deras sällskap, så länge som de betraktade henne som kamrat. Men så snart som de kommo med sina kärleksförklaringar, klippte hon av förbindelsen, sak samma till vilken kategori de hörde. Detta fick emellertid till slut ödesdigra följder så tillvisa, att flickan på ett oförklarligt sätt blev sjuk. Ty hon kände en spontan längtan efter något ofattbart och magrare, trotts prima aptit. Efter en tids förlopp vände hon sig till flera läkare, medicin gjorde ingen verkan. Slutet blev att flickan försämrades och inom kort fick inta sängen. Vid det laget beslöt sig en bror till flickan att söka bot för henne hos en trollgubbe i hälsingland. Med denna föresats tog han en flickan tillhörig klocka samt litet brännvin i en kvartersflaska och gavs sig åstad. När han kom fram stod gubben på bron till sin stuga. Vid mannens åsyn log han med hela ansiktet och sade: Ja kände på mej e mörest, att dä skulle komma en långväga kar hit e dag å dä getta vara du, så vi gå fäll in. Sedan mannen sagt sitt ärende, befallde gubben, att han skulle ta fram klockan och brännvinsflaskan. När det var gjort, fyllde gubben ett glas till hälften med brännvin, tog därpå en sup och tittade i glaset, ruskade på huvudet, mumlade några obegripliga ord och sade: Du ska ha stryck, kar, för att du inte hett hit dej förut, så hade jäntstackarn slöppe pinas som ho gjort. Emellertid kom du e grevens ti för har du spart nå dagar tell, så ha jag inte orkat mä dä. Stinta ä "förgjord", förstår du, å dä har ho en pojke tacka för. Men ho ska bli bra igen pojkase te trots. Ja sir att ho ä oskaplet mager å sov nu, dä ho inte har gjort på länge. Orsaken tell pojkens handling ä, att han har hämnes på stinta för, att ho inte vill han `n. På en auktion feck ho otyge e kaffe, å i saken hade pojken, införsatt två pojkar, som sto bakom henne å skratte, då ho drack. Å om du kom hit å titter e glase, skar du få si pojken, som "förgjort" systra di. Mannen var ej sen att efterkomma uppmaningen och kände igen pojken, som även mötte under hemvägen. Till saken hör, att flickan sömn stämnde med tiden för gubbens utsago. Av hans medicin blev flickan fullt återställd, men fick aldrig veta av sin bror, vem som "förgjort" henne.