Titel: En gengångare

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Far till Anna Erika (en nybyggarlapphustru här i byn) drack ihjäl sig med saltsyra. En kopparslagare hade räckt honom saltsyreflaskan, då han tiggde brännvin. Han var en svår drinkare, lappgubben. Anna Erika var då ung flicka. Hon undrade mycket, huru fadern hade det i evigheten och önskade, att hon skulle få träffa honom. Då hon en ljus sommarnatt vallade renarna och satte sig på en sten att vila, fick hon se fadern komma krypande fram till henne. "Jasså, du vill nu?" sade den döde, och i detsamma förvandlades han, fick horn på huvudet och klor på händerna, såsom hon föreställt sig, att djävulen har. "Inte ville jag nånting", sade gumman, då hon i dag berättade detta för mig. Hon blev rädd och sprang därifrån. Hon tror än i dag, att hennes far är i helvetet, eftersom han visade sig för henne i denna stygga skepnad.