Uppteckning nummer NM-N165

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I Attmar bodde för länge en man som en söndag var ute på fågeljakt . Rätt som det var, fick hans hund upp en stor tjädertupp. Varpå han siktade, och i nästa minut knallade ett skott. Dock utan att träffa tjädertuppen, som ingalunda flög. Han sköt ännu ett skott med samma resultat, då mannen fann för gott att gå hem. Någon dag senare hade han bössan till en trollgubbe för undersökning, varvid denne förklarade saken så, att en illasinnad person skjutit med dödmull och på så sätt "förgjort" bössan. Tack vare gubben blev bössan brukbar igen.