Uppteckning nummer NM-A151

Titel: Det berätts om en i Attmar född, men en annan ort bosatt trollgubbe, …….

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Det berättas om en i Attmar född, men på annan ort bosatt trollgubbe, som drev en omfattande "läkareverksamhet", att han en dag fick besök av en för honom obekant doktor från Hudiksvall. Doktorn sade sig vara sjuk och ville ha bot för sitt onda, men skam till sägandes ville han blott pröva gubbens vetande i läkarkonsten. Men att det skulle gå som det gick, hade doktorn nog minst av allt väntat. Ty gubbens mun var som tilltäppt, och eftersom doktorn ej fick ett ord till svar, hade han ingen annan råd än att sätta sig i sin bil för att åka hem. Vilket emellertid var lättare sagt än gjort. Ty hur än doktorn bar sig åt, var det honom omöjligt att få bilen igång. När en timme gått, kom gubben ut på bron, sägande: Ja, du får fäll fara nu, men ä dä så, att du kom hit en gång till, så ska du få stå här en dag i stället för en timme nu. Att doktorn ej gjorde om besöket får man ta för givet.