Uppteckning nummer NM-T157

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I Attmars socken bodde en torpare, som hade en häst, vars make i krafter och snabbhet ej fanns på långa vägar. En dag, då byn gående förbi. Han stannade och lovordade hästen, som han under sin svada strök några gånger över halsen och kroppen. När och gå med sänkt huvud samt visa tecken att stanna. Torparen insåg nu, att hästen ej skulle ta sig fram till bestämelseorten, varför han vände om och for hem. Samma dag sökte han upp en trollgubbe i socknen. - Ja, dä har no gått bra alltihop, sade denne efter en titt i ett brännvinsglas, om karn från grannbyn lått bli å ströke hästen, som där igenom b,e "mo stulen". Men åv mej skall du få e salve te å smöre hästen, som skall få igen mo sett å dä över höva. Att gubbens salva gjorde susen, gav hästen belägg för.