Uppteckning nummer NM-T158

Titel: Att det hade sina vådor att syssla med trolldom, ……….

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Att det hade sina vådor att syssla med trolldom, är följande belägg för:
En med trolldom sysslade gumma i Attmar var en höstnatt upp i klockstapeln vid kyrkan för att skrapa ärg ur kyrkklockorna, men när hon efter slutat värv skulle lämna kyrkogården, blev hon av någon anledning stående mållös vid stegporten. På morgonen fick emellertid prästen se henne, och för att få gumman fri måste han lägga ett betsel i hennes mun och köra henne därifrån. En annan trollkunnig gumma i socken var också en natt upp i klockstapeln i samma ärende, då hon vid sitt uppgående blev observerad av dödgrävaren, som gick dit och kastade ned henne. Tack vare sin skinnkjol, som fyllde med luft, var igenom farten s.a.s. Hämnades, kom käringen ned på benen och gick därifrån, som om ingenting hänt. Men det var nog något mer än skinnkjolen, som den gången räddade livhanken på gumman.